300 років Григорію Сковороді

2022-12-02

/Files/images/2022_g_skovoroda/gregory-skovoroda-ukraine_optimized.jpg

Григорій Савич Сковорода (1722-1794) – видатний український філософ-містик, богослов, поет, поліглот, педагог, він зробив значний вклад в східнослов'янську культуру. Автор байок, пісень, ряду філософських творів, серед яких «Сад божественних пісень», «Байки харківські», «Убогий жайворонок».

До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди в школі проведено ряд заходів з 28.11.22 по 02.12.22 та стартував предметний тиждень з української мови та літератури.

/Files/images/2022_g_skovoroda/1670425773529_optimized.jpg

28.11 стартувала виставка, організована педагогом-організатором Поносовою Т. І. для 1-11 класів «Крокуємо за Сковородою...», яка закликала учнів ознайомитись з фактами із життєвого та творчого шляху митця. Також протягом тижня відбувся пітчинг фільмів і мультфільмів, присвячених Г. Сковороді.

/Files/images/2022_g_skovoroda/1670425773536_optimized.jpg

Літературна вітальня «Стежки життя Григорія Сковороди» познайомила учнів 5-6 класів не тільки з життєвими фактами Г. Сковороди, а й долучила до огляду творчості. Здобувачі освіти дізналися, що неабияке місце посіла байка в доробку філософа.

У вівторок учителем української мови та літератури Романченко Т. О. проведена квест-гра «Григорій Сковорода - невловимий син свободи» для 7-8 класів, завдяки якій учні мали змогу дізнатися маловідомі факти про світосприйняття Сковороди. У грі було 8 станцій («Силует», «Інші імена», «Учень-індиго», «Учитель-новатор», «Сковорода-мандрівник», «Афоризми», «Творчий доробок», «Цікаві факти»). Між командами відбувся запеклий бій, де перемогли учні 7 класу.

/Files/images/2022_g_skovoroda/Безымянныйт_optimized.jpg

У середу бібліотекарем школи Бондаренко В.М. була організована віртуальна екскурсія літературно-меморіальним музеєм Г. Сковороди для учнів 5-8 класів, де вони мали змогу зануритися у роки, коли жив мандрівник-філософ.

Літературна гра «Я знаю все про Сковороду» дала змогу здобувачам освіти 9-11 класів зануритися в творчість поета-філософа. Вони обирали категорії з наявною кількістю балів. Перемогла та команда, яка набрала більшу кількість балів (Литвиненко І., Бацура Д., Ремньов М., Чайка К., Яловенко Л., Веретенников М., Васіна В., Шкуро С.).

/Files/images/2022_g_skovoroda/10-мова_optimized.jpg

У четвер 10 клас грав у доміно «Григорій Сковорода», де потрібно було поєднати питання з відповіддю. Це дало учням у легкій формі згадати та дізнатися про Г. Сковороду.

Ток-шоу «Це стосується кожного» «Через філософію щастя Григорія Савича Сковороди у доросле життя» дало учням змогу відчути себе психологами та проаналізувати життєвий та творчий шлях митця. Відбулося в формі дискусії, щоб дати змогу кожному висловити свою думку.

У п’ятницю здобувачі освіти 1-5 класів змогли поскладати пазл та дізнатися назву байки, яку вони будуть вивчати. Фінальним акордом стала Quizizz гра «Григорій Сковорода» для учнів 9 класу. Найбільшу кількість правильних балів набрала Васіна В.

/Files/images/2022_g_skovoroda/1670425773523_optimized.jpg

Тиждень, присвячений відзначенню 300-річчя Г. Сковороди, дав змогу початковій та середній ланці познайомитися з життям та творчістю філософа, а старшим класам – поглибити свої знання.

Кiлькiсть переглядiв: 73

Коментарi